Roger Gunnarsson känner att skogsbrandbevakningen gör nytta. Foto: Malin Nilsson/SR Kristianstad.
Skåne

Brandflygets bevakning redan igång

På grund av värmen och torkan i södra Sverige har brandflyget fått sättas in extremt tidigt i år. Den här veckan har de flugit två gånger om dagen över de norra delarna av Skåne för att titta efter skogsbränder.

Det är Frivilliga flygkåren i Kronoberg och Halland som sköter skogsbrandbevakningen över Skåne och en av dem som flyger är Roger Gunnarsson. 

När planet är fulltankat är det dags att lyfta. Det är Roger Gunnarsson och Ronnie Granholm som flyger den här skogsbrandbevakningen. 

De flyger från Feringe flygfält utanför Ljungby och därifrån flygs dagligen två slingor varav en går ner i nordöstra Skåne via Kristianstad, Osby och Hästveda. 

De nordvästra delarna av Skåne bevakas av Hallandsdivisionen som håller koll från Båstad inåt landet. 

I Skåne råder det nu eldningsförbud i nordvästra Skåne och på flera andra håll i länet är det också riktigt torrt i markerna. 

Under den här flygturen hittar Roger och Ronnie inga bränder men under veckan har brandbevakarna upptäckt minst två bränder som rapporterats till räddningstjänsten i Skåne. Och Roger Gunnarsson känner att de gör nytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".