BÅSTAD

Friad mordmisstänkt kan häktas igen

Den man som tidigare friats från misstankarna om mord på ett par från Hovs Hallar på Bjärehalvön begärs nu på nytt häktad misstänkt för mord.

Mannen kommer att häktats under förutsättning att hovrätten beviljar den resningsansökan i målet som i dag lämnades in. Åklagarna anser att man har ny bevisning i och med att kropparna hittats.

Paret i Hovs Hallar försvann från sitt hem i januari 2007. Under utredningens gång pekade mer och mer mot att mannen och kvinnan mördats, men några kroppar hittades aldrig. Misstankarna riktades mot en då 21-årig man från Landskrona, som tagit över den försvunne mannens bil och lånat närmare en halv miljon kronor i hans namn.

Men tingsrätten i Helsingborg ansåg inte att bevisningen höll för att döma mannen för mord, utan den i dag 23-årige mannen dömdes bara för missbruk av urkund, urkundsförfalskning och försök till grovt bedrägeri. Att kropparna saknades gjorde att tingsrätten inte helt kunde utesluta att någon av de två försvunna fortfarande var i livet.

Men i maj förra året upptäckte fiskare två stympade kroppar i Häljasjön utanför Veberöd,. och analyser visade att det rörde sig om det försvunna Bjäreparet.

23-åringen togs på nytt in för förhör, och enligt resningsansökan som i dag lämnats in, lämnade han då helt nya uppgifter som ledde till att han delgavs misstanke om grovt skyddande av brottsling och grov stöld. Enligt förhören med mannen ska han ha tagit med en hemlös man, som han inte kände eller kände till namnet på, till parets stuga för att göra inbrott, och då ska den hemlöse ha dödat paret utan att 23-åringen varit delaktig.

Men vice chefsåklagare Göran Olsson och kammaråklagare Anna Broomé tror inte på mannens berättelse och anser att de funna kropparna, tillsammans med nya förhör och bland annat ett brev med nya uppgifter, utgör tillräckliga skäl för att få resning i målet.

Det blir nu hovrätten som ska ta ställning till begäran, och om resning beviljas så vill åklagarna att 23-åringen ska häktas på sannolika skäl misstänkt för mord.