SKÅNE

Satsning mot prostitution

Polisen i Skåne har hittills inte prioriterat sexköpsbrott, men nu startar länskriminalen i Skåne en speciell kommission som under nästan två år ska jobba mot människohandel för sexuella ändamål.

Läs också:

Spaningsledare Bo Lundqvist, som ska leda kommissionen mot människohandel för sexuella ändamål, säger att prostitutionen måste tas på allvar.

– Den är stor, omfattande och alltid närvarande. Den sker också i stor utsträckning i närheten av den grova och organiserade kriminaliteten, säger han.

I år är tio år sedan sexköpslagen infördes, men det är få som anmäls och lagförs för brottet. Under hela förra året anmäldes bara 12 misstänkta sexköpsbrott i hela Skåne - medan vår undersökning visar att det finns ett stort intresse för att köpa sex. Som vi berättade imorse var det 30 män på två dagar som svarade på en påhittad annons, där vi utgav oss för att vara en tjej i Kristianstad som ville sälja sex.

– Det är mycket som ska priortieras inom polisen, och sorgligt nog är detta något som alltid har fått stryka på foten, av olika anledningar, säger Bo Lundqvist.

Nu har alltså Skånepolisen sökt och fått pengar från Rikspolisstyrelsen till den här satsningen. Arbetsområdet är - förutom Skåne - även Blekinge, Kalmar och Kronoberg. Kommissionen kommer att bestå av mellan sju och tio poliser som uteslutande jobbar med detta. Och det tycker Bo Lundqvist är viktigt.

– Vi ska visa på problematiken. Bara för att vi inte ser den öppet och framför oss betyder det inte att den inte finns.