ÖSTRA LJUNGBY

Samfinansiering kan rädda hotat bad

Ett samarbete mellan Klippans kommun och ideella krafter i Östra Ljungby kan rädda det nedläggningshotade badet i byn.

Under ett allmänt möte igår kväll kom kommunstyrelsens moderata ordförande Bengt Svensson med förslaget att kommunen ska bidra med pengar, om Östra Ljungbyborna själva gör renoveringen.

– Jag har tidigare haft kontakt med ett antal entreprenörer och boende, som är villiga att ställa upp och göra jobbet. Helt enkelt företagssponsring av renoveringen, säger Bengt Svensson.

Förslaget innebär att kommunen bidrar med 350 000 kronor, och resten ska alltså komma från sponsring och ideellt arbete.

Friluftsbadet i Östra Ljungby läcker och är i behov av omfattande reparationer. Men tjänstemännen på kultur- och fritidsförvaltningen tyckte att det var bättre att lägga ner badet, men det var ett förslag som fick byborna att reagera. Under ett allmänt möte tidigare i vår väcktes tanken att Östra Ljungbyborna själva kunde vara med och laga badet.

Med hjälp av kommunens 350 000 kronor så är det här nu ett konkret förslag som ska läggas fram för kommunstyrelsen.

Samtidigt har Klippans kommun stora sparkrav och senast igår beslutade barn- och utbildningsnämnden om nedläggning av skolor för att spara pengar. Men Bengt Svensson säger att man ändå har råd att lägga pengar på badrenoveringen.

– Vi ska se till att bibehålla kvalitén i kärnverksamheten, men vi måste också se till att samhället är attraktivt att bo i. Vi kan inte ensidigt satsa på den ena delen och inte den andra.