HELSINGBORG

Kommunen krävs på böter för skövling

En hundrafemtio år gammal våtmark, Kattarps Mosse i Helsingborg, har skövlats av kommunen och i juni blir det rättegång där kommunen krävs på en halv miljon kronor i fötetagsbot. Men kommunens jurist tror att skattebetalarna ska komma undan böterna.

Det var i februari 2008 som kommunen röjde sly och träd för att skapa en utjämningsdamm söder om byn Kattarp. Bara stubbar och djupa hjulspår blev kvar av den skyddsvärda våtmarken och detta fick naturvänner att reagera.

Kommunen kontaktade sedan själv länsstyrelsen och berättade att man tyvärr av misstag hade avverkat en hel del träd i ett ekologiskt känsligt område. Bland annat äldre träd och cirka hundraåriga pilar på ett två hektar stort område i byns utkant.

Mossen utpekas av Skogsstyrelsen som så kallad nyckelbiotop och håller också högsta klass enligt Helsingborgs egen naturvårdsplan. Men det hade utförarna glömt att ta reda på.

Kammaråklagaren i Malmö väckte sedan talan om företagsbot på femhundratusen kronor mot Helsingborgs kommun. Men kommunens jurist hävdar att kommunen under straffansvar hade skyldighet att skydda området och invånarna mot översvämning enligt en vattendom från 1975 och därför måste röja bort vegetation i form av sly, rötter och träd.

Han hävdar också att kommunen inte är näringsidkare och inte hade någon ekonomisk vinning av agerandet och därför heller inte kan krävas på företagsbot.

Huvudförhandlig blir det i tingsrätten i Helsingborg den 3 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista