LANDSKRONA

Landskronaskolor vill fortsätta drogtesta

Skolinspektionen och Landskrona stad är på kollisionskurs när det gäller om det är tillåtet med drogtester inom grundskolan eller inte.

I höstas krävde Skolinspektionen att Landskrona skulle stoppa försöken med drogtester. Nu skickar Landskrona stad in en formell begäran att Skolinspektionen ska ompröva sitt beslut. Folkpartisten Torkild Strandberg är kommunalråd:

– Det finns ingen annan väg att gå. De flesta myndighetsbeslut i Sverige kan man överklaga och få prövade av domstol, det gäller dock inte Skolinspektionens beslut, säger Torkild Strandberg som är folkpartistiskt kommunalråd i Landskrona.

Kommunen är övertygad om att frivilliga, slumpvisa droger är ett effektivt och tillåtet sätt att hindra narkotikamissbruk bland unga människor.

Försöken med frivilliga drogtester inleddes bland åttorna och niorna på Sandåkersskolan I Häljarp. Tanken var att de på sikt skulle utvidgas till fler skolor i kommunen, men efter att Skolinspektionen kommit med kritik och hävdat att drogtesterna kunde vara integritetskränkande har testandet upphört tills vidare.

Trots att dialogen inte gett något resultat så hoppas Torkild Strandberg på att Skolinspektionen ska ge med sig.

– Vi hoppas att våra goda och tunga argument ska bita på skolinspektionen. Gör de inte det är vi tillbaka på ruta ett, och då får vi ta ställning till vad vi ska göra i ett sådant läge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".