SIMRISHAMN

EU-miljoner kan hamna i Simrishamn

Simrishamn kan komma att bli centrum för fiskeområde Sydkusten när Fiskeriverket nu ska fördela miljoner från EU till en satsning på fisket.

Fiskeområde Sydkusten är arbetsnamnet på kustområdet från Ystad, via Simrishamn, Kristianstad, Bromölla och till Sölvesborg.

Enligt planerna för den nya satsningen handlar det bland annat om att slå vakt om fisket och miljötänkandet, utveckla nya fiskeriprodukter och marknader och att värna torsken, sillen, laxen, ålen och öringen

Det är pengar från Europeiska fiskerifonden som det svenska fiskeriverket nu ska fördela, total 55 miljoner kronor för de närmaste åren. Minst en tiondel alltså 5,5 miljoner kronor är tänkta för just Sydkusten.

Simrishamn ska vara huvudman och där ska också kansliet för verksamheten finnas. Den kommunala medfinansieringen kommer att bli max 70 000 kronor och ska rymmas inom hamnens budget.

Enligt Christina Hallberg, chef på enheten för strukturstöd på fiskeriverket, ligger Simrishamn mycket bra till för att få pengar. Fiskeriverket kommer att fatta beslut om hur pengarna ska fördelas innan sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".