ÖRESUNDSTÅGEN

Punktlighetsbonus trots förseningar

Det har varit och är fortfarande stora problem med förseningar på Öresundstågen. Men trots det tänker trafikföretaget DSB First ge sina anställda bonus för god punktlighet.

Det danska bolagets vd Karsten Rön Andersen säger att hans medarbetare gör en extraordinär insats och att de därför ska ha möjlighet att få bonus, upp till 7 500 kronor extra om året.

Att han ens pratar om bonus för punktlighet när mer än var fjärde tåg på sträckan Malmö-Hässleholm-Alvesta är försenat, beror på att DSB First inte behöver räkna ett tåg som försenat när det till exempel är signalfel på spåret eller andra problem uppstår som ligger utanför företagets kontroll.

DSB Firsts kontrakt innehåller både piska och morot. Klarar trafikföretaget en punktlighet på cirka 97 procent och uppåt får de bonus, men hamnar de under får de betala böter. Sedan de tog över trafiken den 11 januari har det varit mycket problem, men nu går det åt rätt håll säger Karsten Rön Andersen.

Räknar man bort saker som ligger utanför DSB:s kontroll kommer 97 procent av tågen i tid, men han förstår om kunderna som får vänta på sena tåg tycker att punktlighetsbonus låter märkligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista