Staffan Sundstöm ser fram emot att få sitt ärende prövat i högsta instans. Foto: Linda Evereus/SR Kristianstad.
Simrishamn

Hammenhögs Gästis till regeringsrätten

Regeringsrätten beviljar nu prövningstillstånd för Hammenhögs Gästis. Ärendet gäller en överklagan av Simrishamn kommuns sekretessstämpling av statistik.

Gästgivare Staffan Sundström på Hammenhögs Gästis får inte se turistbyråns statistik över antalet bokningar. Det berättade vi i nyheterna för några månader sedan.  

Det gällde bokningar av så kallade gästgivarpaket via turistbyrån som hade minskat kraftigt på hans gästis medan andra hade ökat och han ville ta del bokningsstatistiken.  

Det fick han inte sa kommunen och hänvisade till sekretesslagens kapitel 8 paragraf 10, att enskild skulle lida skada om uppgiften röjdes.  

Staffan Sundstöm överklagade beslutet till länsrätten, och både läns- och kammarrätt har gått på kommunens linje, men nu har alltså frågan gått vidare ända till regeringsrätten. 

Eftersom ärendet gäller rätten att ta del av offentlig handling, alltså offentlighetsprincipen, är det ett förtursmål och kommer att tas upp snarast, troligen under juni månad, säger regeringsrättens handläggare Birgitta Törnered.  

Staffan Sundström säger till nyheterna att han ser fram emot att få frågan prövad i högsta instans, då de tidigare domarna förvånat honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".