Skåne

Enhet läggs ner med en veckas varsel

Den enhet i Region Skåne som skött utbildning för personal och samordnat allmän- och specialisttjänstgöring för läkare i primärvården har med mindre än en veckas varsel lagts ner.

Det är i och med starten av hälsovalet som enheten avvecklats. 

Christina Nerbrand, chef för FoUU Primärvård som avdelningen heter, reagerade med bestörtning och sorg på beskedet. 

– Den här verksamheten var uppskattad och har tagit nio år att bygga upp, säger hon.

FoUU anordnade förra året 3700 utbildningsdagar för personal i primärvården. Dessutom har man ansvarat för alla högskolestudenter och allmän- och specialisttjänstgörande läkare på vårdcentralerna.  

På enheten trodde man fram till mindre än en vecka före starten av hälsovalet att den bara skulle flyttas över till hälsovalskontoret, men istället lades den ner.  

När man pratar med hälso- och sjukvårdsledningen i Region Skåne är det svårt att reda ut turerna. Man hänvisar till ett beslut från 2005 om att enheten skulle avvecklas, och nu passar man på i och med hälsovalet.  

Att man gör det innan man gjort klart vem som ska sköta uppgifterna i fortsättningen, bekymrar inte moderaten Catharina Blixen-Finecke, ordförande i vårdproduktionsberedningen i Region Skåne. 

– Här är många bitar som ska flätas samman. Vi arbetar på det. Den här frågan organiseras just nu, säger hon. 

Enligt Catharina Blixen-Finecke kommer ansvaret för utbildningsplatser i framtiden att ligga på hälsovalskontoret. De flesta i personalen på FoUU-enheten har grundanställningar i primärvården att gå tillbaka till men fem personer väntar nu på omplacering.  

Chefen Christina Nerbrand tycker att avdelningen kunde gjort mycket nytta i uppföljningen av hälsovalet. 

– Det är synd att avdelningen försvinner. Flera här har jobbat med hälsovalet. Vi hade kunnat följa upp vården, om vi hade fått fortsätta, säger Christina Nerbrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".