Regionen väntar med pensionsutbetalningar

SKÅNE. Region Skåne ska vänta med att betala ut 615 miljoner kronor av dom anställdas pensionspengar till det individuella pensionssystemet. Anledningen är att Region Skånes ekonomi är hårt ansträngd.
Det är det individuella pensionssparandet under åren 1998 och 1999 som det handlar om och det är upp till varje arbetsgivare att bestämma om pengarna ska betalas ut till de anställda eller om arbetsgivaren ska förvalta pengarna.
Beslutet att vänta med att betala ut en del av pensionspengarna är taget i Regionfullmäktige. Om fullmäktige hade beslutat att pengarna skulle betalas ut inom kort så hade Region Skånes ekonomi inte klarat den belastningen. - Beslutet ska ses mot bakgrund av regionens ansträngda ekonomi, säger Harald Lindström, ekonomidirektör i Region Skåne.
1998 började alla offentliga arbetsgivare att avsätta pengar för det individuella pensionssparandet, redan två år innan det nya PPM-systemet skulle träda i kraft. Det är pengarna från 1998 och 1999 som Region Skåne kommer att förvalta och när någon person går i pension kommer pengarna att betalas ut. Sammanlagt rör det sig om ungefär 30 000 personer som berörs.
Region Skåne kommer att värdesäkra pengarna och kommer att ge en ränta på motsvarande statslåneräntan som för närvarande är 4,39 procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".