LUND

Två storvarsel i Lund

Drygt 800 personer som jobbar med mobiltelefoni i Lund kan bli av med jobbet när två företag varslar anställda.

På Sony Ericssons anläggning i Lund är det 400 tjänster som försvinner.

– Vi har i dag varslat om 160 anställda i Lund, och utöver det har vi genomfört en minskning av antalet konsulter på ungefär 250 personer, säger Gustaf Brusewitz som är pressinformatör på Sony Ericsson i Norden.

Sony Ericsson flaggade tidigare i år för att drygt 2 000 anställda inom företaget skulle behöva sägas upp för att man skulle kunna möta den sämre ekonomin. Dagens varsel på anläggningen i Lund var ett första steg i besparingsplanen.

Enligt Gustaf Brusewitz, som är pressinformatör för Sony Ericsson i Norden, kommer det förmodligen fler varsel i Lund eftersom Sverige och Lund är bolagets personalmässigt största arbetsplats.

Det är inte bara Sony Eriksson som kämpar i motvind. Också det relativt nybildade bolaget ST Ericsson, som är en sammanslagning mellan Ericsson Mobil Platforms och ST-NXP Wireless, har meddelat att de kommer att varsla 430 anställda i Sverige. ST Ericsson finns i Lund, Linköping och Kista.

– Den största av ST Ericssons verksamheter finns i Lund. Vi har inte gjort någon fördelning än, så vi vi inte hur det kommer att slå mot de olika kontoren, säger Kristina Embring Klang som är pressinformatör på ST Ericsson.