Nisse Duwähl på De Handikappades Riksförbund demonstrerar problemet med höga trösklar för rullstolsburna. Arkivfoto: Stefan Bladh/Scanpix.
Åstorp

Kommunen bröt mot lagen

Handikapporganisationernas samarbetsorganisation HSO Skåne anmälde i höstas Åstorps kommun till länsstyrelsen. Nu har länsstyrelsen kommit fram till att Åstorps kommun har brustit i sitt tillsynsansvar. Men det leder inte till några åtgärder.

HSO Skåne menade att kommunen inte följde lagen om lätt avhjälpta hinder.

Lagen om enkelt avhjälpta hinder säger att om saker lätt kan ordnas för att rörelsehindrade ska få det lättare att ta sig fram i lokaler och på platser dit allmänheten har tillträde, ska de åtgärdas omgående.  

Det kan till exempel handla om att ta bort trappsteg eller trottoarkanter, eller att sätta in en automatisk dörröppnare.  

Det är kommunen som ska se till att det blir gjort, även när det gäller privata fastigheter.  

2006 lämnade HSO Skåne in 26 anmälningar om enkelt avhjälpta hinder till Åstorps kommun.  

Men trots påstötningar hände ingenting. Och efter att ha väntat i två år skickade HSO Skåne in sin anmälan till länsstyrelsen.  

Länsstyrelsen håller med om att Åstorps kommun inte skött sig som den borde. Men länsstyrelsen vidtar ändå inga åtgärder utan avskriver ärendet. Det finns helt enkelt inga åtgärder man kan vidta enligt lagen.  

Länsstyrelsen konstaterar också att Åstorps kommun under våren gjort en inventering av och en åtgärdsplan för enkelt avhjälpta hinder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".