Amelia Andersdotter kandiderar till EU-parlamentet för Piratpartiet. Foto: Anders Jensen-Urstad
EU-valet

Skånska kan bli yngsta parlamentarikern

21-åriga Amelia Andersdotter från Lund är Piratpartiets andranamn i EU-valet om en knapp månad. Partiet har fått kritik för att bara ha en fråga i sitt program, rätten att få ta del av material på nätet.

– Jag tror att det går att se oss som både och, materialrättskritisk hållning går i genom i alla partier idag, säger Amelia Andersdotter.

Hon började engagera sig i Piratpartiet för tre år sedan. Sedan dess har hennes intresse för politik accelererat.

I och med Ipred-lagen som trädde i kraft 1 april som innebär att upphovsrättsinnehavare får spåra de som ägnar sig åt olaglig nedladdning från nätet och Pirate-Bay-domen för en månad sedan där de som låg bakom en tjänst på nätet som gjorde det enklare att fildela dömdes till fängelse har folks intresse för fildelningsfrågan ökat.

Ökar gör också antalet personer som går med i Piratpartiet som nu har drygt 45 000 medlemmar. Partiet har bara en huvudfråga i sitt program, fri nedladdning.

– Det finns inget land i västvärlden som har industrialiserats utan att kopiera andra västländers teknologi. Att ta bort den rätten är ett hinder för utveckling, säger Amelia Andersdotter.

Som opinionssiffrorna ser ut nu där Piratpartiet har kring 5,5 procent av rösterna, kommer partiet få en plats i parlamentet och Amelia Andersdotter kan då bli den yngsta EU-parlamenterikern någonsin.

– Det känns lite läskigt. Jag är dessutom kvinna och därför del av två minoritetsgrupper i parlamentet. Jag tror att det kommer vara en utmaning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista