Skåne

Konkurrensverket granskar Hälsovalet

Konkurrensverket granskar Hälsoval Skåne, efter att man fått in flera anmälningar. Det handlar bland annat om att patienter får betala olika avgifter beroende på vilken läkare man går till.

– Efter att ha gått igenom klagomålen såg vi att det var så pass intressant att vi ville lära oss mer om systemet, säger Peter Carlberg, föredragande på avdelningen för offentlig upphandling på Konkurrensverket.

Det är Skånes Privatläkarförening, Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund och en privatpraktiserande läkare i Helsingborg som klagat på en rad punkter i utformningen av Hälsoval Skåne. De tycker att systemet sätter den fria konkurrensen ur spel.

Bland annat anser man att det är diskriminerande att patienter som går till en privatpraktiserande så kallad taxeläkare får betala 200 kronor, medan patientavgiften för övriga är 120 kronor.

Man invänder också mot att inga patienter kan lista sig hos de privatpraktiserande allmänläkarna, samtidigt som det blir hälsovalsenheterna som får betala notan för de patienter som ändå väljer att gå till dem.

Skånes Privatläkarförening anser också att vårdenheter i välbärgade områden går miste om ersättning för patienterna av Region Skåne, eftersom en för stor del av pengarna till vårdcentralerna viktas utifrån patienternas socioekonomiska situation.

Konkurrensverket kommer nu att pröva Hälsoval Skåne utifrån den nya Lagen om valfrihetssystem och vill nu att Region Skåne bemöter anmälningarna. Därefter beslutar man om man ska gå vidare.

– Vi får titta på de olika förhållandena, och om vi kommer fram till att man har gjort ett fel enligt lagen, så ser vi framför oss att Region Skåne kommer att ändra systemet så att det följer lagstiftningen, säger Peter Carlberg.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista