Fel faxnummer försenade bogsering

ÖSTERSJÖN. Fel faxnummer till den svenska kustbevakningen var det som försenade bogseringen av det kinesiska fartyget Fu Shan Hai efter kollisionen utanför Bornholm i slutet av maj. Det framgår av den utredning som den danska Sjöfartsstyrelsen gjort.
Efter kollisionen fick danska kustbevakningen, Sjövärnets Operativa Kommando (SOK) kritik, bland annat för att man inte snabbt nog hade accepterat bogserhjälp från Sverige. Men utredningen slår ändå fast att Sjövärnet hanterade kollisionen på ett "ansvarsfullt och kompetent sätt".
I en tidigare rapport har skulden till olyckan lagts på det cypriotiska fartyget Gdynia. Då konstaterades att det fartyget borde ha väjt i tid. Kollisionen inträffade omkring 3,5 mil från den skånska sydkusten. Fu Shan Hai tog omedelbart in vatten och fick slagsida. De 27 besättningsmännen gick i livflottar och räddades.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".