Kristianstad

Affischer mot svartsprit sätts upp

Sommarsäsongen närmar sig och därmed högsäsong för illegal handel med alkohol. Därför startar polisen och kommunerna Kristanstad, Osby och Hässleholm en kampanj mot svartspriten.

I Kristianstad tapetseras fyra utvalda områden med rosa affischer med budskap som ”Några gator bort säljs alkohol helt öppet. Bland annat till 13-åringar”. De kan ses på Österäng, Gamlegården, i Tollarp och i Fjälkinge och även i Hässleholm och Osby har områden valts ut.

Enligt en undersökning från 2007 hade 48 procent av eleverna i årskurs nio åtminstone nån gång köpt svartsprit. Varje dag förs enorma mängder alkohol in över Sveriges gränser, och en del gör det till en affärsverksamhet att sen sälja vidare till tonåringar, ofta så unga som 14 år eller till och med yngre.

Polisen och kommunerna hoppas att kampanjen ska leda till fler tips till polisen, men även en större medvetenhet, säger kommissarie Ingvar Widell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista