Skåne

Politiker diskuterar gränser för hörapparat

På måndagen diskuterar regionpolitikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden förslaget att införa decibelgränser för att få hörapparater och hörseltekniska hjälpmedel. Samtidigt fortsätter protesterna.

Förslaget har tagits fram för att täcka en del av det underskott på 25 miljoner kronor som Region Skåne fick när hörselvården lades ut på entreprenad för att minska köerna.

Det innebär att personer som hör bättre än 25 decibel på sitt bästa öra inte längre har rätt till hörapparat utan får stå för hela kostnaden själv. Och en person som hör bättre än 60 decibel på sitt bästa öra kommer inte längre ha rätt till hörseltekniska hjälpmedel. Undantag görs enbart om det finns synnerliga skäl.

Detta kan innebära stora konsekvenser för de hörselskadade som kanske inte längre har råd med den utrustningen som behövs för att klara vardagen, säger Anders Wihlborg.

Förslaget föreslås gälla från och med 1 augusti 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista