Osby

Ledamot kuppade igenom skolförslag

Det blir ingen nedläggning av Klockarskogsskolan i Osby - i alla fall inte det närmsta året. Det blev det överraskande resultatet av kommunfullmäktigemötet i går kväll.

Förslaget kom från kristdemokraten Johnny Bergman, som tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna fick majoritet med en rösts marginal. 

 

–Jag har lyssnat på rektioner från föräldrar och skolpersonal, och vet vilka konsekvenser det skulle få för de här små barnen, säger Johnny Bergman.

Han menar att skolan inte alls är anpassad för mindre barn. Till exempel är dörrna för tunga för dem att öppna menar han, och han tror att det är för kort tid fram till skolstart för att att ska hinna bli klart.

Resten av den borgerliga majoriteten reagerade negativt på att han stödde oppositionen genom sitt förslag.

–De tyckte givetvis att det var synd att enigheten inte fanns i den här frågan. Men jag påpekade att det här inte är den enda frågan där vi varit oeniga, säger Johnny Bergman.

 Att en kristdemokrat gick emot den borgerliga majoriteten gjorde kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Anders Pettersson, mycket besviken.

 

–Det kom som en kalldusch att en ledamot i femklövern inte ställde upp på det här, säger Anders Pettersson.

Han menar att det finns en genomarbetad plan, med planer för vad som behöver göras för att anpassa skolan. Den informationen har gått ut till fullmäktige, och Anders Pettersson tycker att kristdemokraten Johnny Bergman gjorde en felbedömning när han drev igenom att nedläggningen inte ska ske nu. Det är en inställning som oppositionen hela tiden drivit, och genom Johnny Bergmans röst fick de majoritet för beslutet att elverna inte ska flyttas till hösten.

Klockarskogsskolan är i stort behov av renovering, vissa delar är i så dåligt skick att arbetsmiljöverket förbjudit verksamhet där. Det samtidigt som Osby kommun under de två senaste året spenderat omkring 80 miljoner kronor på renoveringar av Parkskolan och Hasslarödsskolan.

Enligt kommunstyrelsens ordförande kommer det att leda till sämre ekonomi för utbildningsenheten att eleverna ska fortsätta ett år till på Klockarskogsskolan. Han menar att det är slöseri med pengar, eftersom det inte är aktuellt att renovera den gamla slitna skolna. De två andra nyrenoverade grundskolorna räcker till för Osbys behov, påpekar Anders Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista