Österlen

Järnväg kan bli asfaltväg

Det kan komma att bli en satsning på asfaltsvägar på Österlen inom en inte allt för avlägsen framtid. En utbyggnad av järnvägen ligger dock långt borta.

När det planerade bygget av Österlenbanan, tåg från Malmö till Simrishamn via Dalby och Sjöbo inte ens finns med sin första etapp i Trafikverkens förslag till plan för infrastruktursatsningar kan det i stället bli en satsning på vägar. Det säger Pia Kinhult, moderat regionråd och ordförande i regionala tillväxtnämnden.

– Det handlar om att göra det möjligt att komma snabbt in och ut från Österlen så man kan bo och jobba där, säger Pia Kinhult. 

En satsning på väg 11, sträckan mellan Sjöbo och Simrishamn och en ny sträckning av väg 9 förbi Kivik är några av planerna. 

Pia Kinhult säger dock att trots de dystra planerna kommer Region Skåne att fortsätta arbeta för att Simrishamnsbanan ska bli verklighet. 

Planen gäller satsningar mellan 2010 - 2021 och är just nu på remiss runt om i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista