Skåne

Äldreomsorgen får kritik

Länsstyrelsen kritiserar nu äldreomsorgen i de skånska kommunerna. Man har tittat på serviceinsatser som städning, mat och social samvaro och hittat flera brister.

På tisdagen presenterades den största kartläggning av äldreomsorgen som länsstyrelsen gjort sedan 1997.

En skånsk kommun, nämligen Tomelilla, tar hänsyn till den gamlas ekonomi när man bedömer behovet av insatser. Enligt länsstyrelsen bryter det mot socialtjänstlagen.

Det finns också kommuner i Skåne där man bara beviljar städning, tvätt och inköp om ingen anhörig kan hjälpa till. För städning och tvätt handlar det om Båstad, Hörby, Höör, Örkelljunga och Östra Göinge. För inköp rör det sig om Båstad, Höganäs, Hörby, Perstorp och Staffanstorp.

Det är anmärkningsvärt, enligt länsstyrelsen, för den skyldigheten har inte anhöriga enligt lagen.

Det är också allvarligt att många biståndshandläggare tycker att det är svårt att fatta beslut som går emot kommunens riktlinjer. För rätten till bistånd ska bygga på en individuell bedömning.

Länsstyrelsen är också bekymrad över att kommunerna inte ger äldre människor tillräckligt med promenader och social samvaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista