Skåne

”Det finns jobb att få”

Antalet tjänstemän i privata företag i Skåne som har förlorat jobbet har ökat kraftigt hittills i år. Men enligt Trygghetsrådet, som hjälper uppsagda tjänstemän, finns det nya jobb att få.

Många av jobben finns i offentlig sektor, vilket förvånar Bo Altinius som är chef för Trygghetsrådet i Skåne.
– Med tanke på det man hör att kommuner och landsting har det tufft och måste se över sin bemanning så stämmer ju inte den bild man får.

Av de över 400 uppsagda tjänstemän i Skåne som hittade nytt jobb nu i vår fick flest, 14 procent, arbete inom stat, kommun eller landsting. Näst flest fick nytt jobb inom handel och försäljning, enligt Trygghetsrådets siffror.

Det är inte tjänstemännen som drabbats hårdast av lågkonjunkturen, men även bland dem ökar antalet uppsägningar snabbt.

Hittills i år har Trygghetsrådet fått ta emot över 1 500 uppsagda i Skåne. Det är fler än under hela förra året. Och prognosen är att det kommer bli över 4 000 uppsagda tjänstemän i Skåne i år. Det är i nivå med uppsägningarna i början av 90-talet.

Sedan dess har Skånes arbetsmarknad ändrats till en arbetsmarknad med många små och medelstora företag. Därför är också oftast antalet uppsagda per företag inte så många, färre än fem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista