Kivik

Ålfiskare positiv till minskning av flottan

Länsstyrelsen i Skåne vill i ett nytt förslag till regeringen halvera ålfiskeflottan för att bevara näringen.  Och ålfiskaren Ola Johnsson i Kivik tycker att länsstyrelsen är rätt ute, då det idag inte finns utrymme för alla dagens fiskare.

– Ska vi gå ner till de nivåerna som fiskeriverket vill så kommer vi inte kunna fiska mer än 60-70 dagar per år, och då är det ingen som kommer att klara sig på fisket, säger Ola Johnsson.

I stället för fler begränsningar och kvoter som skulle tvinga alla nu aktiva ålfiskare att halvera sina fångster är bättre att låta hälften av ålfiskarna fortsätta på ekonomiskt acceptabla villkor menar Länsstyrelsen.

–Ålen är akut utrotningshotad, och det finns ingen ålfiskare som i dag vet något om sin framtid, säger Johan Wagnström som är fiskeridirektör på Länsstyrelsen.

Med avgångsvederlag och skrotningspremier hoppas man kunna få ålfiskare att sluta.

–Vi vill ge dem samma förutsättningar som det storskaliga fisket att avveckla sitt fiske, säger Johan Wagnström.

I Skåne finns i dag 60 ålfiskare, och om hälften slutar tror Johan Wagnström att de skulle ha en bättre förutsättning att klara sig.

– Jag tror mest på skrotningsbidraget eftersom det ligger så stort värde i redskapen för de som byggt dem, säger ålfiskaren Ola Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista