Skåne

Shell börjar leta naturgas i Sjöbo

Idag, torsdag, har svenska Shell lämnat in sin första anmälan om borrning efter geologiska prover, i sökandet efter naturgas i Skåne.

Det är Sjöbo kommun som fått in anmälan, eftersom Shells allra första borrning efter naturgas kommer att göras vid Ry, ett par kilometer norr om Lövestad.

Det här en del av Shells stora Naturgasprojekt där de ska leta naturgas över hela Skåne i den så kallade Colonussänkan som sträcker sig från Höganäs till Simrishamn.

Shell är överens med markägaren och grannar är informerade. Nu ska allmänheten få chansen att ställa frågor och kanske lufta sin oro över vad gasborrandet innebär.

På tisdag och torsdag nästa vecka ska både Shell och Sweco, som gjort miljökonsekvensbeskrivningen av projektet, finnas på plats i Lövestad berättar Henry Carlsson från Shell.

Planeringen är att borrningarna ska sätta igång i augusti i år, och de kommer att pågå i ungefär sex veckor.

Shell planerar ytterligare två provborrningar längre fram, en i Hörby kommun och en i Tomelilla kommun. Men där är man ännu inte klara med förhandlingarna om exakt var borrningen ska ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista