Brösarp

Slutdansat vid Alunbruket

Det blir ingen pingstdans på dansbanan vid Alunbruket utanför Brösarp i år. Arrendet har sagts upp och en mer än hundra år gammal tradition är slut.

Inbäddad i grönska slumrar dansbanan vid Alunbruket, men varje pingst och varje midsommar har danssugna vallfärdat. 

Publikrekord var det när Hasse Kvinnaböske sjöng Änglahund och drog 9000 besökare till den lilla banan. 

Nu blir det inte fler danser arrangerade av Alunbrukets festkommitté, som består av lokala idrottsföreningen, skytteklubben, Röda Korset, brandvärnet och hemvärnet. 

Arrendet har sagts upp av ägaren Högestad & Christinehof förvaltnings AB. Tanken är att området ska användas inom företagets satsning på Verkeåns naturreservat och Christinehofs Eko-park, berättar Anna Piper, verksamhetsansvarig på Eko-parken. 

Själva festkommittén finns dock än så länge fortfarande kvar, trots att dansbanan försvinner. Men Peter Levin från Alunbrukets festkommitté är tveksam till en fortsättning någon annanstans. 

– Det är svårt att få människor engagera i ideella föreningar idag, så vi har bara vara en liten skara av trogna som jobbat med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista