Skåne

Tågpersonalen lever farligt

Hot och våld mot personer som arbetar ombord på tåg ökar. Det visar en undersökning som fackförbundet Seko har gjort.

Enligt undersökningen har nära hälften av dem som arbetar ombord har utsatts för hot eller våld det senaste året. Mest utsatt känner sig personal på tågen i Skåne.
– När jag knackade en man lite lätt på axeln och bad om biljetten, sög han tag i min krage och kastade mig två och en halv meter rakt in i en vägg, berättar tågvärden Elinor Karlsson. Sen öppnades dörrarna och han försvann ut.

Elinor Karlsson har arbetat som tågvärd i Skåne i fyra och ett halvt år. Två gånger under den här tiden har hon utsatts för oprovocerat våld.

Seko har frågat 2 000 ombordanställda i landet om arbetsmiljö, och nära hälften uppger att de har utsatts för våld det senaste året. Varför personalen i Skåne känner sig mest utsatt är det ingen som vet. Facket kräver nu att man vid upphandlingar även tar hänsyn till kvalitet och inte bara till pris, bättre utbildning av personalen, mindre kontanter på tågen och att ingen ska behöva jobba ensam.

Enligt Göran Lundblad, trafikchef på Skånetrafiken, kan en åtgärd vara att installera övervakningskameror på tågen. Men ständig dubbelbemanning är inte aktuellt. I stället förstärker man när det behövs, som vid stora fotbollsmatcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista