arbetsmarknad

Ingen vändning – arbetslösheten stiger

Nästan 30 000 skåningar står just nu utan jobb. Även om det finns bedömare som tror på en vändning i ekonomin så märks den inte än på arbetslöshetssiffrorna.

Arbetslöheten i Skåne har stigit kraftigt de senaste månaderna. I slutet av förra året var antalet varsel rekordstort. Under våren har varslen i Skåne minskat, men ligger fortfarande på en hög nivå. Enligt Arbetsförmedlingens siffror varslades 3 900 personer i Skåne under det första kvartalet i år. För de arbetslösa som söker jobb, märks det i kontakterna med företagen.

– De försöker spara in så mycket som möjligt och omplacera personal, säger Christoffer Nilsson i Trelleborg som varit arbetslös sedan början av april. 

– Före semestern tror jag inte att någonting händer.

Christoffer Nilsson hade varit anställd i åtta år när han sades upp från Trelleborg AB. I sommar ska han jobba i hemtjänsten. Till hösten har han fått ett halvtidsjobb som rekryterare på det omställningsföretag som Trelleborg AB anlitat för att hjälpa de uppsagda till nya jobb. Men än så länge har han inget nytt heltidsjobb. Ekonomiskt är skillnaden stor när han nu går på a-kassa.

– Det är 7 000-8 000 kronor mindre per månad. Man får gå igenom alla sina utgifter. 

Efter flera år med brist på arbetskraft i Skåne har det vänt fort. Nu är omkring 29 000 skåningar utan jobb. I Trelleborg tror arbetsförmedlingens chef Carl-Axel Sandén att arbetslösheten kommer att fortsätta stiga.

– Krisen märks i flera branscher, men framförallt inom industrin och byggbranschen. Det är i den senare som Carl-Axel Sandén tror att vändningen kommer.

– När väl regelverket kring rot-avdraget klarnar tror jag att det kommer att sätta igång. Och förhoppningsvis också på industrisidan, men där är det svårare att se klara tendenser på en vändning, säger Carl-Axel Sandén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".