Skåne

Patienter avstår behandling, resan för dyr

De nya avgifterna för sjukresor i Skåne slår hårt mot patienter som behöver mycket rehabilitering. På Orupssjukhuset har patienter till och med avstått behandling på grund av att man inte haft råd med resorna.

- Flera patienter är oroliga för hur de ska klara det här i längden. De undrar hur de ska ha råd med mediciner, när man ska betala så mycket för resan. Ett fåtal har hittills tackat nej till att komma hit, säger Kerstin Olsson, sektionschef för sektionen för högspecialiserad neurorehabilitering inom verksamhetsområde rehabiliteringsmedicin vid universitetssjukhuset i Lund, som Orup tillhör.

Till Orupssjukhuset i Höör kommer patienter som fått till exempel en ryggmärgsskada eller en stroke. Många får dagsjukvård, det vill säga att man åker till Orup på dagarna men bor hemma, och de allra flesta måste ta taxi.

Den första maj ändrades reglerna för sjukresor, så att man istället för en enhetstaxa betalar utifrån hur långt man åker, och patientgrupper som tidigare inte betalat något - som dialyspatienter och just patienter på dagrehabilitering - fick börja betala.

För en patient som till exempel bor i Malmö kostar en enkelresa till Orup nu 120 kronor. Samtidigt höjdes också avgiften för dagsjukvård med 100 procent, från 100 till 200 kronor. Tillsammans med medicinkostnader och eventuell hemtjänst kan det bli dyrt för patienterna.

- Det kan komma upp i en dagkostnad på 700 kronor fram tills att man uppnått högkostnadsskydd, säger Kerstin Olsson.

Enligt Gilbert Tribo (FP), ordförande i närsjukvårdsberedningen i Region Skåne, gjordes förändringen eftersom det inte är lagligt att låta vissa patientgrupper slippa betala. Han hoppades att högkostnadsskyddet för sjukresor på knappt 2000 kronor per år och möjligheten till avbetalning skulle lindra konsekvenserna.

- Det är så klart ett jättebekymmer för oss om folk tackar nej till rehabilitering på grund av kostnaden. Det får jag ta med mig när vi tittar över hur regelverket slår, säger Gilbert Tribo.