Ystad/Österlen

En kreativ växtzon

Tomelilla, Ystad och Simrishamn som en kreativ växtzon? Ja det är i alla fall så kommunerna vill att vi ska se dom.

Visionsarbetet har pågått sen förra hösten. Fram till nu har det drivits av SÖSK, Sydöstra Skånes samarbetskommitée. Där ingår förutom Tomelilla, Simrishamn och Ystad även Skurup och Sjöbo.

Skurup har valt att gå ur SÖSK från och med årsskiftet och Sjöbo Kommun har valt att ställa sig utanför visionsarbetet då man menar att namnet som efter många om och men och förslag och turer klubbades - Ystad-Österlenregionen - inte har något med Sjöbo att göra.

Så kvar blev Tomelilla, Ystad och Simrishamn och hur visionsarbetet ska organiseras när SÖSK förankringen försvinner är ännu oklart.

Klar är dock visionen
"Ystad-Österlenregionen är en kreativ växtzon där vi välkomnar det lilla och vågar utveckla det unika. Detta är platsen för inspiration och äventyr varje dag, där det oväntade är nära."

Med den formulerade visionen vill man nu starta ett arbete för att bland annat satsa på en gemensam marknadsföring där regionen utveckla både boende och näringsliv.

Vill locka livsstilsföretagare
Där man hoppas man bland mycket mycket annat på att locka vad man kallar livsstilsföretagare som flyttar med sitt företag och familj om platsen är rätt, som uppskattar småskalighet, god miljö och kultur.

Man trycker extra på att få de som redan finns på Österlen att stanna, exempelvis de som har sommarhus här och säger att Österlen på sommaren säljer sig själv - det är höst, vinter och vår man måste jobba extra för.

Livsstil är ett av nyckelorden i det tjocka visionsdokumentet som nu ligger klart.