Förslöv

Bjäresystrarna hotas av vårdval

Bjäresystrarna i Förslöv på Bjärehalvön är Sveriges enda privata distriktsköterskemottagning. Men införandet av Hälsoval Skåne kan betyda slutet.

Bjäresystrarna har lyfts fram som ett föredöme av borgerliga politiker. Bland annat har flera partiledare varit på besök.

--  Som det är nu har vi ju ersättning från Region Skåne per patient men det kommer vi inte att ha efter siste september för att då blir det vårdcentralen som får ta över den biten, säger Lena Malm-Larsson.

Utanför systemet
I och med hälsovalet så ska patienterna lista sig på en vårdcentral. Och den ska sen se till att det finns tillgång till till exempel distriktsköterska och sjukgymnast. Men det innebär också att fristående verksamheter som Bjäresystrarna hamnar utanför systemet.

--  Vi såg det ganska tidigt, att vi inte var med i resonemanget, så att vi har tagit upp det och det skulle ordna sig på nått sätt för vår verksamhet. Men det har inte hänt någonting, säger Helena Karlsson.

Känns bittert
Det finns två sätt för Bjäresystrarna att agera. Antingen att göra om distriktsskötersksemottagningen till vårdcentral med läkare och allt. Men det varken vill eller kan man. Det andra är att sluta ett avtal med en vårdcentral. Men någon sån lösning har man inte heller hittat.

--  Det känns ganska bittert och det känns som ett svek mot förslövsborna som vi har servat, säger Helena Karlsson.