Hela Möllebackszonen kan frysas


BÅSTAD. Banverket och tunnelentreprenören Skanska/Vinci vill nu undersöka möjligheterna att frysa hela den vittrade och vattenförande Möllebackszonen vid ett fortsatt tunnelbygge genom Hallandsåsen.
Det var vid miljööverdomstolens förhandlingar för två veckor sen som åsikten att frysa hela Möllebackszonen framfördes av de boende på åsen och de experter som de boende tagit hjälp av. Åsikter som Banverket nu tagit intryck av och vill utreda. Hittills har Banverket och Skanska/Vinci ansett att Möllebackszonen bäst förstärks genom en kombination av frysning och att spruta in betong i berget.
Svårframkomlig zon Möllebackszonen är en av de geologiskt sett mest svårframkomliga delarna i tunnelprojektet. Zonen är cirka 300 meter lång och består till stora delar av svårt uppsprucket berg med inslag av leromvandlat material. Den kombination av frysning och betonginjektering som Banverket och Skanska/Vinci hittills förordat vill man göra från uppifrån markytan, vid en stor arbetsplats belägen i utkanten av Lya by uppe på Hallandsåsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".