Pappaledighet vanligare i 15 skånska kommuner

SKÅNE. Trots att de skånska papporna fortfarande är sämst i landet på att ta ut föräldraledighet, ökar 15 skånska kommuner mer än riksgenomsnittet. Det visar den verksamhetsuppföljning som Försäkringskassan i Skåne gjort för första halvåret 2003.
Det senaste halvåret har andelen föräldrapenningdagar som tagits ut av män ökat med ett riksgenomsnitt på 0,7 procent. Men papporna i Skåne är fortfarande sämst på att utnyttja sin föräldraledighet. Trots detta är det ändå 15 skånska kommuner som ökar mer än riksgenomsnittet. Bromölla, Broby och Ystad är tre av dom kommuner som ökar mer.
Två når målet Ändå är det en bra bit kvar för de flesta kommunerna innan de når de uppsatta målen. Under 2003 är målet att 18 procent av de skånska männens föräldrapenningdagar ska utnyttjas, men idag är det bara två skånska kommuner som uppnår målet.
De skånska kommuner där uttaget av pappadagarna ökar mer än riksgenomsnittet är Dalby, Broby, Lomma, Skurup, Sjöbo, Bromölla, Osby, Lund, Höganäs, Eslöv, Ystad och Ängelholm. Dessutom ligger Rosengård, Mobilia och Triangeln i Malmö över genomsnittet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".