Kräver villkorligt och böter

- De båda Skanskacheferna bör dömas till villkorlig dom och kännbara böter för sina brott i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen.
Det yrkade åklagarna vid dagens slutplädering i tingsrätten i Ängelholm. För byggföretaget Skanskas del yrkar åklagarna på en företagsbot på tre miljoner kronor, vilket är maximalt bötesbelopp enligt lagen. Åklagarna anser att både miljöbrottet och brotten mot arbetsmiljölagen är grova, framför allt för att människor och djur kommit till skada vid giftutsläppen. Men på grund av olika omständigheter nöjde de sig med att yrka på villkorlig dom i kombination med kännbara böter. Produktionschefen Henrik Ivarsson är misstänkt för brott mot Arbetsmiljölagen, och därmed skyldig till att 23 tunnelarbetare fick nervskador av det giftiga tätningsmedlet Rhoca Gil, enligt åklagarsidan. Hans försvarare hävdade i sin slutplädering att ansvaret ligger hos Rhône Poulenc, som levererade tätningsmedlet. Avdelningschefen Jan Stattin bar det yttersta ansvaret för att det skadliga medlet sköljdes ut i naturen vid Hallandåsen, något som uppdagades först sedan kor blivit förlamade och fiskar dött. Detta enligt åklagarnas slutplädering.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista