Skåne

Farligt på vägarna för vägarbetare

Varje dag kommer det in tillbud till Vägverket som handlar om att vägarbetare utsätts för risker i samband med dom vägarbeten som är igång i Skåne.

Flera stora vägbyggen på de skånska vägarna ställer till det i trafiken. Det blir långa köer och irritationen bland bilförarna verkar vara stor.

Så stor att de som jobbar vid vägbyggena faktiskt har blivit påhoppade den senaste tiden.

--  På sommaren har vi generellt ganska mycket vägarbeten. Dagligen är det tillbud med trafikanter som kör fort, backspeglar som nästan slår i de som arbetar, säger Annika Canaki som är enhetschef för drift- och underhåll på Vägverket.

Vägverket jobbar aktivt med att minimera irritationen för förarna och att skydda vägarbetarna, bland annat genom att skylta ner hastigheten där det finns behov men också att skylta upp hastigheterna när det inte finns vägarbetare på platsen.

--  Det handlar om hastigheterna, att man helt enkelt kör för fort, man respekterar inte att det är en arbetsplats. De här vägarbetarna gör ju en åtgärd för att vi trafikanter ska få säkra och bra vägar att köra på, säger Annika Canaki.