Skåne

Flyghavren ovanligt tidig i år

Ogräset ställer till problem för de skånska jordbrukarna. Och nu uppmanar Lantbrukarnas riksförbund de skånska bönderna att kontrollera sina marker.

Flyghavren är ett stort gissel för de skånska bönderna. Ogräset sprider sig nämligen mycket lätt. Därför gäller det att snabbt få kontroll över den. Ett arbete som är tidskrävande och därför väldigt kostsamt.

Gynsamt väder
Och i år har vädret varit särskilt gynsamt för ogräset. Därför uppmanar nu LRF de skånska lantarbetarna att nogra kontrollera sina fält.

--  Man måste vara jättenoga med att plcoka, plocka, plocka. Det krävs att man går där en gång i veckan nu under säsongen, säger Marianne Andersson som är vice orförande i LRF Skåne och själv bonde.

Bekämpningsmedel inget alternativ
Ett alternativ till att handplocka flyghavren är att använda bekämpningmedel, men metoden är inte lika effektiv. Och att släppa ut gift på markerna ser inte Marianne Andersson som något bra alternativ.

--  Vi vill ju inte ha ut en massa bekämpningsmedel, vi vill ju producera en gröda som är så sund som möjligt, säger hon.