Skåne

Skånes blodbuss nobbar gästblodgivare

Blodgivare på besök från övriga Sverige får nobben på Skånes blodbuss. Problemet är att många blodcentraler fortfarande inte har samma datasystem, trots tre års arbete mot ett gemensamt system.

Andreas Hamrén från Stockholm ger blod regelbundet sedan två år tillbaka, men när han gick för att ge blod på Skånes blodbuss under sin semester, fick han inte det. 

– Tråkigt, med tanke på att blod behövs, speciellt under sommarhalvåret. Jag tyckte det var jättemärkligt. Jag trodde man kunde ge blod vart man än var i Sverige, säger han. 

Är du en så kallad gästblodgivare, alltså en som vill ge blod när du är på besök i en annan del av Sverige, kan det bli svårt, för det är bara ett begränsat antal blodcentraler som har samma bloddatasystem. 

Sedan man startade samarbetet mellan blodcentralerna för drygt fem år sedan är det bara Stockholms län, Uppsala, Östergötland och Västmanland som anslutit sig. 

Enligt personal på Skånes blodbuss skulle de ha infört det gemensamma bloddatasystemet redan för tre år sedan, men Thomas Attnäs, som är nationell samordnare för Blodcentralernas blodgivareinformation, säger att utvecklingen av samarbetet har gått trögt.

– När man startar sådana här saker kommer saker upp under resans gång och därför tar det ofta längre tid än man tror.

När man just nu har blodbrist i Skåne, ser man det här problemet som extra allvarligt?

– Det här är en ganska marginell grej. Varje påse vi får in är naturligtvis jättevärdefull, men det har ingen avgörande betydelse för blodförsörjningen i ett akut läge, säger Thomas Attnäs.