Skåne

Skånetrafiken vill kameraövervaka tåg

Det har diskuterats länge, men först nu har Skånetrafiken lämnat in en ansökan om att få kameraövervaka Öresundstågen - det för att få ner bråk och skadegörelse på tågen. Men det kommer att ta tid innan ett beslut kommer.

- Den värsta händelsen vi haft hade vi förra hösten i samband med derbyt MFF-Hif. Då slog supportrar sönder ett helt tåg för oss, säger trafikchef Göran Lundblad på Skånetrafiken.

Det är den här typen av händelser - skadegörelse, bråk och hot och våld mot tågpersonalen som Skånetrafiken vill få ner - eller eliminera helt - med hjälp av kamerorna.

Men det är en komplicerad process - många aktörer och kommuner är inblandade och ska säga sitt. På länsstyrelsen i Skåne jobbar man nu med det omfattande ärendet. Först till jul tror handläggaren Sören Svensson att ett beslut kan tas i frågan. Han är inte säker på att det blir ett ja till kameror - det är däremot Skånetrafikens Göran Lundblad.

- Det är vi helt övertygade om. Det förbättrar säkerheten för både resenärerna och ombordpersonalen på tågen.

Idag finns det övervakningskameror på ett stort antal bussar i Skåne - skadegörelse har försvunnit nästa helt och det är mindre bråk. Men kameror på offentliga platser är kontroversiellt. Själv skulle inte Göran Lundblad ha något emot att kameraövervakas på en tågresa.