Skåne

Stor skillnad i pris för simskola

Svedala kommun har billigast sommarsimskola i Skåne. Den kostar nämligen ingenting. Dyrast är det i Kävlinge, där kostar simskolan 116 kronor i timmen.

Även i vissa stadsdelar i Kristianstad, Helsingborg och Malmö kan barn lära sig att simma gratis under sommarlovet. Det visar en rundringning som Sveriges Radio har genomfört. 

Carola Strand har sin son Melvin i simskolan på Gamlegårdsbadet i Kristianstad och hon tycker inte att priset spelar någon roll, det viktiga är att Melvin lär sig simma. 

– Det är en billig livförsäkring tycker jag. Ska man iväg och bada är det en trygghet att han kan simma om det skulle hända något. Det är kanonviktigt att han ska simma. 

Finns det någon smärtgräns för din del för hur mycket det kan få kosta? 

– Förra terminen han gick kostade det 220 kronor. Sedan höjde Kristianstad kommun det med över 100 procent till 500 för andra terminen och jag betalade det också. Det kanske var smärtgränsen men jag hade nog betalat det ändå för så viktigt är det för mig. 

Carola Strand tycker att simskolan är väldigt viktig och hon delar den tanken med de flesta mammor och pappor. Det är dock stora skillnader på vad föräldrar runt om i Skåne får betala för sommarsimskola. 

De flesta kommuner har sin simundervisning under skolterminerna och därför satsas det inte alltid så mycket på sommarsimskola. Det är inte heller självklart att det är kommunen som står för undervisningen. Det är i många fall den lokala simklubben. 

Svedala kommun är billigast i Skåne, där kostar det ingenting. Bland de kommuner som tar betalt för simskolan är Sjöbo den som har lägst pris. Där kostar en timme simundervisning 13 kronor och 50 öre. Dyrast är det i Kävlinge med 116 kronor i timmen, därefter kommer Lomma med 106 kronor och 50 öre.