Malmö

Bananföretag stämmer filmare

Bananjätten Dole stämmer dokumentärfilmaren Fredrik Gertten från Malmö som gjort dokumentärfilmen "Bananas!" som ska ha svensk premiär i oktober. Och redan den 1 augusti visas filmen på Båstads filmfestival.

- Vi stämmer dokumentärfilmaren Fredrik Gertten och hans kolleger för att vi anser att de förtalar vårt företag och våra arbetare", säger Sylvain Cuperlier som är talesman för Dole i Europa.

Dole anklagas av flera tusen arbetare i Nicaragua och andra länder för att på 70- och 80-talen ha använt ett kemiskt bekämpningsmedel som gett dem kroppsliga men på olika sätt.

Filmen handlar om den första rättegången där Dole i Los Angeles 2007 fälldes som ansvarigt för att tolv män blev sterila, men Dole överklagade och presenterade senare nya uppgifter, mot advokaten i målet Juan Dominguez och hävdade bland annat att han hade kallat vittnen som inte hade arbetat på plantagen och talat om för dem vad de skulle säga.

De nya uppgifterna godkändes i april i år av en domare, men i april i år var filmen redan klippt.

- Ja, men mr Gertten visste innan filmen skulle visas offentligt att den byggde på något som inte var sant utan en manipulation mot Dole, säger Cuperlier.

- Det här är en story som hela tiden ändrar sig, säger Fredrik Gertten.

- Jag menar. Den största anklagelsen mot mig kanske då skulle vara: "Gör inte en film om en rättegång, för gör du en film om en rättegång så kan det alltid ändras".

Varför ville du göra den här filmen?
- Jag tycker att bananens historia också är historien om relationen mellan oss häruppe i norr och de därnere i söder, de som producerar maten vi äter.