Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

HD prövar om tunneln behöver tillstånd

BÅSTAD. Högsta domstolen, HD, kommer just nu inte att rättsligt pröva om tre före detta Banverkschefer bröt mot vattenlagen i samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen.
HD koncentrerar sig i stället på frågan om tunnelbygget verkligen är ett så kallat tillståndspliktigt företag.

Under delar av 1996 och 1997 var inläckaget av grundvatten vid tunnelbygget genom Hallandsåsen så stort att brunnar och våtmarker uppe på åsen blev torrlagda.Det tillstånd på 33 liter inläckande vatten per sekund som dåvarande vattendomstolen gett Banverket överskreds med råge och blev sedermera ett polisärende.Tre före detta Banverkschefer har stått åtalade som ansvariga för de stora inläckagen och de sinande brunnarna.Såväl tingsrätten i Ängelholm som hovrätten i Malmö har dock friat de tre åtalade, med hänvisning till att tunnelbygget inte är ett så kallat tillståndspliktigt vattenföretag. Ett tillstånd som inte krävs behöver man ju heller inte bry sig om, blev slutsatsen.Hovrättens dom överklagades till Högsta Domstolen av riksåklagaren, som driver målet mot de tre före detta Banverkscheferna.Men nu väljer HD alltså att i första hand bara ta ställning till om det behövdes nåt tillstånd för tunnelbygget eller inte.Det hela gås igenom och avgörs av Högsta Domstolens jurister och domare utan någon vanlig domstolsförhandling.Om HD, i likhet med såväl tingsrätt som hovrätt, kommer fram till att tunnelbygget inte behövde något tillstånd, fastställer man bara hovrättens dom och de tre före detta Banverkscheferna frias, efter nästan sex års utredningar och rättsprocesser.Skulle HD däremot anse att ett tillstånd för tunnelbygget behövdes, kommer det troligen att bli nya förhandlingar i Högsta Domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".