Skåne

SD närmar sig 12-procentsgräns

Det kan räcka med 8 000 röster till i Skåne läns södra valkrets för att Sverigedemokraterna ska kunna ta sig in i riksdagen. Genom 12 procent i en valkrets kan ett parti nämligen ta sig in i riksdagen, utan att komma över fyraprocentsspärren i hela riket.

Det är inte bara 4 procentsregeln som bestämmer när ett parti är tillräckligt stort för att få en plats i Sveriges riksdag. Det finns också en annan regel, 12-procentgränsen. Med hjälp av den kan ett parti som får minst 12 procent i en valkrets få en riksdagsplats.

Enligt en undersökning som DN och Synovate gjort är Sverigedemokraterna inte långt ifrån gränsen i Skåne läns södra valkrets. Valundersökningen visar att drygt 8 procent av väljarna i valkretsen, som bland annat innefattar Burlöv, Sjöbo, Lund och Vellinge, idag säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna. Men Nicklas Källebring som är opnionsanalytiker på Synovate tror att det ändå är en bit kvar.

– I en enskild valkrets är ju 8000 röster en del. Man måste ändå öka från 8,1 till 12 procent. Det är ofta ett ganska styvt jobb att öka sitt stöd så mycket, säger Nicklas Källebring på Synovate.

Bland de etablerade riksdagspartierna är det förstås många som får mer än 12 procent i olika valkretsar när det är val - men för nya småpartier som knackar på dörren till riksdagen är gränsen intressant. Kristdemokraterna i Jönköpings län var nära att få en riksdagsplats på 80-talet, men hittills har 12procentsgränsen inte öppnat någon riksdagsdörr för något oetablerat parti.