Skåne

Oväder gav bränder och översvämningar

Uppdaterat 12.44

Åskovädret har orsakat både bränder, översvämningar och ström- och teleavbrott under fredagsnatten och lördagen.

Flera hus drabbades av bränder efter blixtnedslag, bland annat i Tosteberga utanför Kristianstad och Västanå i Bromölla kommun. Även ett uthus Tomelilla började brinna efter ett blixtnedslag.

Ingen ska vara skadad i någon av bränderna.

Även i Hässleholm har blixten slagit ner i hus, men där orsakade blixten ingen brand.

Minst nio hus i Åhus har drabbats av översvämningar och Sösdala utanför Hässleholm var också hårt drabbat. Enligt räddningstjänsten har 5-6 fastigheter har haft vatten i källaren där, bland annat äldreboendet Björkhaga.

Räddningstjänsten i Kristianstad befarar att översvämningarna kan öka om det fortsätter regna.

Enligt elbolaget Eon har blixten orsakat flera störningar i bland annat Hörby, Tomelilla och Kristianstad men hittills har strömavbrotten varit korta och kunnat åtgärdas snabbt.

Ca 300 av Telias kunder har fått teleavbrott i Åhus. Felet beräknas vara åtgärdat framåt femtiden på lördagen. Lika många berördes av ett teleavbrott i Färingtofta utanför Klippan som nu ska vara åtgärdat.

På Åhus Beachandboll är man inte rädda för regn utan spelar som vanligt trots det dåliga vädret. 

Christer Juliusson är domaransvarig och säger att den enda risken för att beachhandbollen ska stänga ner är om åskan kommer för nära, men han tror inte att det kommer att bli så och hoppas att ovädret blåser bort från Åhus.