"Det liknar en skendemokrati", säger Lena Thrane. Här tillsammans med hunden Lobo. Foto: Abigail Sykes/SR Kristianstad

Medborgarförslag får sällan ja

I Östra Göinge är det inte så lätt att påverka politikerna. Av 24 medborgarförslag i Östra Göinge sedan 2007 har bara ett enda bifallits.

Lene Thrane har många argument för att bygga en hundpark i Östra Göinge kommun. Hon menar att man undviker koppelskräck om hundarna får gå lösa ibland. Och hon tror att det skulle göra att fler turister med hundar skulle vilja besöka bygden.

 Men hon fick avslag på sitt medborgarförslag från politikerna i Östra Göinge. Man ville bland annat undvika smittspridning och skällande hundar. Man tyckte heller inte att hundparker behövs när det finns brukshundsklubbar och naturområden.

Till skillnad från ett vanligt brev måste ett medborgarförslag behandlas som en politisk motion. Det innebär att tjänstemän bereder och politiker tar ställning till förslaget.

Möjligheten att lämna in medborgarförslag infördes i många skånska kommuner under 2000-talet.

Alla som är folkbokförda kan skicka förslag till sina kommunpolitiker.

Nyheterna har sammanställt statistik över medborgarförslagen i norra och östra Skåne. Alla som inkom 2007 eller senare och där beslut var fattat till och med maj 2009 har tagits med.

Bara 11 procent av förslagen har fått ja.

I Kristianstad, Osby och Simrishamn bifölls runt en femtedel av förslagen.

I Ängelholm och Tomelilla använder man sig inte av avslag eller bifall, men man ställde sig positiv till över hälften av förslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".