Tommy Johansson (S) Foto: Abigail Sykes/SR Kristianstad
Östra Göinge

Dåligt med bifall beror på förslagen

Det är inte så konstigt att bara fyra procent av medborgarnas förslag till politikerna får bifall. Det säger Socialdemokraternas kommunalråd i Östra Göinge.

Medborgarförslagen är en möjlighet för alla som är skrivna i kommunen att skicka ett förslag som politikerna måste behandla precis lika noggrant som en motion från en politiker.

Men en granskning som nyheterna gjort var det bara 11 procent av medborgarförslagen i gamla Kristianstad län som bifölls.

I Kristianstad, Osby och Simrishamn var det runt en femtedel. I Ängelholm och Tomelilla använder man sig inte av avslag eller bifall, men man ställde sig positiv till över hälften av förslagen.

Bara ett bifall i Östra Göinge
Men i Östra Göinge var det bara ett förslag som fick bifall - av 24 stycken.

--  Man lyfter fram förslag och sen strider de mot lagstiftning eller är kostsamma och ska man säga ja måste man i regel att ta bort något annat ur den kommunala verksamheten, säger Östra Göinges kommunalråd Tommy Johansson (S).

Det är lönt att skicka in
Samtidigt tycker Tommy Johansson ändå att det är lönt att skicka in medborgarförslag.

– Kommer det ett förslag som väcker bra tankar hos politikerna så är min bestämda uppfattning att politiker inte säger nej bara för att det är en medborgare som lagt förslaget, det är bara det att man ofta önskar sig något ytterligare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".