Tania Vitiuk, 12, saknar sin syster, men ser ändå fram emot att få åka i en riktig amerikanare. Foto. Lina Sundahl Djerf/SR Kristianstad
Broby

Barnens chans att vila upp sig

För femtonde året i rad befinner sig ett fyrtiotal ukrainska barn just nu på Tjernobylläger i Broby.

Syftet med lägret var från början att bygga upp barnens immunförsvar efter Tjernobylolyckan. Idag handlar det lika mycket om sociala problem.

Starka ändå
- Många är arbetslösa och genom den här arbetslösheten så ökar ju konsumtionen av alkohol, hopplösheten och det gör att jätte många barn är utsatta igen. Det som förvånar oss är att dessa barn är väldigt starka och spontana ändå, säger Rolf Tillman som grundade lägret tillsammans med sin fru.

I det gamla sjukhuset i Broby bor ett fyrtiotal barn mellan åtta och sexton år tillsammans med tjugo ledare. Under drygt en sommarmånad ska de äta upp sig, få frisk luft och leka. De har också möjlighet att hälsa på i svenska hem om de vill.

Sjutton är här för första gången
Vilka barn som får åka till sverige bestäms under en resa till Ukraina där några av ledarna träffar barnens familjer eller besöker dem på barnhem. Många av barnen kommer till lägret flera år i rad men sjutton stycken är här för första gången.

En av dem är Tania Vitiuk, 12 år, som säger att hon tycker om att spela volleyboll, basket och badminton. Hon saknar sin syster lite nu när hon är så långt hemifrån men skiner upp igen när hon kommer på vad de ska göra ikväll.

 - Vi ska få åka amerikanska bilar, säger hon.

Tjernobylolyckan

Tjernobylolyckan var en allvarlig olycka i kärnkraftverket i Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina, dåvarande Sovjetunionen, den 26 april 1986.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".