Båstad

Osäker framtid för Bjäresystrar

Det är fortfarande oklart vad som kommer att hända med den privata distriktssköterskemottagningen Bjäresystrarna i Förslöv på Bjärehalvön. Mottagningens avtal med Region Skåne löper ut den sista september, och kommer inte att förnyas på grund av Hälsoval Skåne.

Alternativet är att Bjäresystrarna tecknar avtal med en vårdcentral. Men en sådan lösning är inte lätt att hitta, säger Lena Malm-Larsson som är en av Bjäresystrarna.

Den nya vårdcentralen i Vejbystrand startar inte förrän vid nyår om den startar, och om Region Skånes vårdcentral i Förslöv gör en upphandling så lär inte den heller bli klar till sista september när Bjäresystrarnas avtal löper ut. Dessutom är det ju inte givet att det är Bjäresystrarna som får avtalet vid en upphandling.

Bjäresystrarna har förutom distriktssköterskemottagningen också barnhälsovård som inte berörs av det uppsagda avtalet. Därför fortsätter man ett tag till. Även om man egentligen inte kan vänta längre på ett besked om framtiden.

– Så länge vi har barnhälsovården så får vi ta hand om den året ut. Finns det sen ingen lösning så måste vi lägga ner allt, säger Lena Malm-Larsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".