Nu kan det bli dubbelt så dyrt för en person med funktionsnedsättning att till exempel gå på en rockkonsert. Fredrik Sandberg / SCANPIX
Skåne

Funktionshindrade riskerar isolering

En kammarättsdom gör att funktionshindrade tvingas betala dubbla inträden till alla evenemang dom ska gå på, både för sig själva och för sin ledsagare.

Lise-Lotte Johansson från Vetlanda lider av en neurologisk sjukdom som påverkar hennes balans.

Blir svårt att leva som förr
Därför är hon en av nästan 10 000 personer i Sverige som har rätt till ledsagare enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Syftet är att ledsagaren ska kunna göra allt det där som är en självklarhet för dom flesta. Men med den nya lagen kommer det bli svårt att leva som förut.

--  Det är ju en stor del av min livskvalité att kunna fara på konserter och teater och sånt där men nej, går det inte så får jag avstå, säger Lise-Lotte Johansson.

SKL välkomnar beslutet
Att tusentals funktionshindrade som många gånger har en minst sagt begränsad ekonomi framöver kan tvingas betala dubbla biljetter vid exempelvis ett biobesök eller en teaterföreställning beror på en dom från Kammarätten i Sundsvall. Där fick en kommun rätt att vägra betala för ledsagarens biobiljett och det kan nu bli vägledande för landets kommuner.

--  Det är ju en strikt juridisk bedömning vi gjort och vi finner varken stöd i lagen eller i förarbeten att den här kostnaden ska bäras av kommunerna, säger Per Ödman som är förbundsjurist på Sveriges kommuner och Landsting.

Socialstyrelsen är kritisk
--  Risken är ju att det begränsar männiksors möjlighet att leva som andra, säger Helene Wirandi arbetar som utredare på Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".