Billigare sprit ökar drickandet i Skåne

SKÅNE. I dag 1 oktober sänker Danmark skatten på sprit och det innebär att alkoholkonsumtionen kommer att öka i Skåne, enligt flera forskare.
– En prissänkning får alltid konsekvensen att konsumtionen går upp, säger Petter Lundborg, doktor i national- och hälsoekonomi.
Petter Lundborg menar att det finns en risk att Sverige nu börjar förlora greppet om den klassiska metoden för att sänka alkoholkonsumtionen, nämligen att ha höga alkoholskatter. – Nu får man försöka hitta nya lösningar, säger han. Men exakt vad som behövs göras för att svenskarna inte ska dricka för mycket alkohol, vet forskarna inte med säkerhet i dag, men Petter Lundborg menar att man främst sätta in åtgärder för ungdomar. - Det är en grupp som har ganska lite pengar och där får prissänkningar stora konsekvenser, så det är risk att vi får ett ökat ungdomsdrickande, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".