Skåne

Mopedolyckorna har ökat

Skånes mopedister lever farligt. Antalet olyckor där mopedister skadas har nämligen ökat under de senaste åren. Och en av anledningarna är att fler väljer de snabbare såkallade EU mopederna.

Förra året skadades 555 mopedister i Skåne. Tittar man på början av tjugohundratalet är den siffran betydligt lägre. År 2000 skadades 300 mopedister och därefter kan man se en successiv ökning. Värst var det 2007 när antalet skadade uppgick till 583 stycken.

Det här beror delvis på att antalet mopeder blivit fler men också på att klass 1 mopederna går snabbare än de vanliga klass 2 mopederna. Den tillåtna hastigheten för en EU-moppe är 45 km/h jämfört med upp till 30 km i timmen för klass två mopeden.

Ett annat problem är att många mopedförare verkar ha svårt att följa trafikreglerna.

– Jag tror ungdomar tar större risken och inte är medvetna om farorna. De får gå genom den hårda skolan och lär sig inte fören de kör omkull, säger Per-Erik Eriksson som är enhetschef för trafikpolisen i Kristianstad.

Ida Nilsson har en EU moped och har själv kört omkull en gång. Men trots trots det är det inte olycksrisken hon oroar sig mest över.

– Det enda jag oroar mig över är vad mina föräldrar kommer att säga om mopeden om jag kör omkull. Mopeder är ju väldigt dyra, säger Ida Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista