Malmö

Forskningspengar till personalfest

Pengar som ska gå till läkemedelsforskning på Universitetssjukhuset i Malmö, har istället lagts på personalfester och datorinköp, enligt en granskning som Sydsvenskan gjort.

- Det får inte finnas någon misstanke, inte minsta misstanke att skälet till att man bedriver forskning är att man ska roa sig eller att man ska få pengar i överskott, så jag tycker att det är väldigt viktigt att man tar tag i det här, säger Richard Bergström vd på läkemedelsindustriföretagen.

Det rör sig om miljonbelopp som varje år betalas från läkemedelsbolag till Universitetsjukhuset mas. Pengarna ska täcka de kostnader sjukhuset drar på sig när det testar medicinerna.

Men på Umas har även personalfester och datorer betalats med läkemedelsbolagens pengar - och det råder ingen tvekan om att det bryter mot avtalet, säger Richard Bergström.

- Om det blir ett överskott, vilket det inte ska bli, så får det endast användas till forskning och utbildning, och inte för fri stående sociala aktiviteter. Och den information ja gtagit del av visar ju att det förekommit sådana aktiviteter och det är helt oacceptabelt från vår sida.

Jan-Eric Andersson, ekonomichef på Universitetsjukhuset MAS håller med om att det är fel att använda pengarna på något annat vis än till forskning och säger att en skärpning krävs.

- Vi har ett regelverk, och vi har sett över det. Det här är ju en tydlig signal till att vi måste ju anstränga oss ytterligare för att förbättra våra rutiner och kommunicera vad som gäller

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista